1. Hjem
  2. Tjenester
  3. Strømsparing

Strømsparing

Dagens høye strømpriser har ført til et skred av tips om strømsparing og strømsparingsprodukter. Vi har spurt elektrikeren om hva som faktisk fungerer, og hva som er utdaterte råd og myter.

De fem beste investeringene for strømsparing

  1. Smart varmtvannsbereder som sikrer at tanken bruker strøm når det er billigst
  2. Termostat til oppvarmingskilder som varmekabler
  3. Bevegelsessensorer til rom man oppholder seg lite i
  4. Astrour eller annen styring til utendørsbelysning
  5. Pakkeløsninger som StrømKontroll fra Futurhome

Tips: Du kan få støtte fra Enova til smart strømstyring. Les mer om dette her.

Du fyrer i peisen, slår av lysene når du går ut, fyller oppvaskmaskinen til randen og tar lynraske dusjer. Likevel spiser strømregningen opp en stadig større del av månedsbudsjettet ditt.

Med spotspriser som holder seg på et konstant rekordhøyt nivå i deler av landet, og den nye nettleiemodellen som slår ut på effekttopper, må man ta strømsparingen noen skritt videre.

Bør jeg senke temperaturen i varmtvannsbeholderen?

Oppvarming kan stå for så mye som 80 % av energiforbruket ditt, og inkluderer ting som varmekabler, panelovner og varmtvann.

Ifølge Folkehelseinstituttet bør vannet i varmtvannsberedere holde minst 70 grader for å forebygge risiko for legionellasmitte som kan gi alvorlig sykdom. Det er derfor ikke anbefalt å slå av varmtvannstanken for å spare strøm når du for eksempel reiser på ferie.

dusj

DAGENS DUSJPRIS: Med en smart varmtvannsbereder trenger du ikke å planlegge dusjingen etter spotprisen.

Lønner det seg å slå av og på varmekablene?

Man kan slå av og på varmekablene for å spare strøm, men det går jo på bekostning av komforten. Det kommer også an på hvordan de er plassert. Hvis varmekablene ligger 10–15 cm under betonggulvet, holder varmen seg en stund i gulvet før det blir kaldt, men da tar det også litt tid å varme det opp igjen fra helt kaldt.

Varmekablene bidrar også til å hindre fuktskader på badet ditt, så det er bedre å la dem stå på den laveste effekten enn å skru dem helt av.

Nå finnes det veldig mange smarte termostater på markedet, som leser av varmen og justerer temperaturen etter behov. Man kan også forhåndsprogrammere termostaten til å senke temperaturen til det laveste om natten, eller når alle er på jobb og skole.

Sparer jeg mye på å slå av lysene?

Å slå av lysene i rom man ikke oppholder seg i, er et gammelt strømsparingstips som fortsatt fungerer. En enkelt lyspære trekker kanskje ikke så mye strøm, men mange lamper som alltid står på, kan utgjøre en betydelig sum på sikt.

Det finnes også en rekke lysstyringssystemer som gjør det enklere å styre utendørsbelysningen.

ledpærer

Hvordan fungerer den nye nettleiemodellen?

Hvis du plugger inn elbilen når du kommer hjem fra jobb, samtidig som du setter på middagen og en klesvask, kan det bli ekstra dyrt på grunn av den nye nettleiemodellen som trådte i kraft 1. juli 2022.

– Ved å balansere de tunge lastene som varmtvannsbereder, termostater til varmekabler og elbillader slik at disse ikke slår inn samtidig, unngår man effekttoppene man får dersom disse slår inn samtidig flere ganger i løpet av en måned, forklarer Katrine Gaare, kategorisjef for installasjon i Onninen.

Det er med andre ord ikke bare spotprisen du bør følge med på, men også hvor mange elektriske apparater du bruker samtidig.

– Dersom for eksempel alle smarte enheter i huset programmeres til å slå inn klokken 20 hver kveld, får man disse effekttoppene som gjør at man får et dyrere ledd på nettleien, sier Gaare.

– Med smartere strømstyring kan man legge inn styringer slik at man i et oversiktsbilde kan se når de ulike tingene slår inn. Da kan man også legge inn forskyving på tidspunktene, og på den måten jevne ut effekttoppen.

Slik fungerer den nye nettleiemodellen

Fra 1. juli 2022 består nettleien av et kapasitetsledd og et energiledd

Kapasitetsleddet er et fast månedlig beløp som beregnes ut fra hvor mye strøm du bruker samtidig. Dette leddet deles inn i flere trinn, og snittet av de tre høyeste strømtoppene dine i forrige måned bestemmer hvilket trinn du ligger på og dermed hva du skal betale.

Energileddet bestemmes av hvor mye strøm du bruker totalt, og når du bruker den. En kilowattime koster mindre i helgen og om natten enn på hverdager.

Kort forklart blir strømregningen lavere hvis du bruker lite strøm samtidig, og høyere hvis du bruker mye strøm samtidig.

Smarthus - Få oversikt og kontroll med apper

De fleste strømselskapene har en app du kan laste ned gratis, hvor du kan følge med på spotprisen og strømforbruket ditt.

Når du installerer smarthusprodukter som termostater, sensorer og smart elbillader, kan du også koble disse til en egen app hvor du får detaljert oversikt over hva som trekker strøm.

– Mange av oss vil nok få et mer bevisst forhold til eget strømbruk fremover. Det er enklere hvis man kan se effektforbruket visuelt i appen, og hvor mye det egentlig utgjør å redusere temperaturen på badet med to grader, sier Gaare.

– Hvis man kan jevne ut effekttoppene, og i tillegg har mulighet for å styre lastene opp mot spotprisen gjennom døgnet, kan enhetene automatisk tilpasse seg når på døgnet det er mest gunstig å skru seg på.

Katrine Gaare, Kategorisjef for installasjon hos elektrogrossist Onninen.

Katrine Gaare, Kategorisjef for installasjon hos elektrogrossist Onninen.