1. Hjem
  2. Tjenester
  3. Solcelle

Solcelle

Solceller på taket: en investering for fremtiden!

Å installere solcelleanlegg på hustaket kan for mange virke fjernt og overambisiøst. Samtidig vil det trolig lønne seg over tid. Sjekk om solceller kan passe for deg og din bolig!

Antall solcelleanlegg som blir installert på private hus blir flere for hvert år som går. Stadig flere nordmenn, spredt over hele landet, velger å installere solcellepanel på eget tak. Der vi tidligere så solcellepanel installert på hytter uten vanlig strømtilgang, ser vi nå flere solcelleanlegg som er tilknyttet strømnettet, og som bidrar i landets totale strømproduksjon.

Elfag Solceller

Passer ikke for alle

Et solcelleanlegg bygget i Norge er avhengig av å få tilgang til den solen vi har. Derfor egner det seg aller best på sydvendte tak. Samtidig må man huske at perioden fra november til januar stort sett ikke gir deg noe solenergi i det hele tatt.

Slik fungerer det

Strømproduksjon fra solceller kan foregå på ulike måter. Noen bruker egne batterier for å spare på strømmen man produserer, i den grad man produserer mer enn man bruker. En annen måte å gjøre det på, er å være en såkalt plusskunde – som vil si at du selger strømmen til strømnettet. Når du selv trenger mer strøm enn du har produsert, kjøper du strøm tilbake. På den måten benyttes nettet som en form for batteri.

sol

ÅRET RUNDT: Selv med kortere døgn har den norske høsten og våren også bra med sollys.

Det norske klimaet er faktisk ideelt for den voksende teknologien.

Pr desember 2017 produserte mellom 600-800 privatpersoner i Norge strøm til primærbolig ved hjelp av solcellepaneler.

Avansert form for strømsparing

Elfag har valg å satse på solceller, og har derfor blitt totalleverandør. Våre elektrikere har både paneler og sertifiserte installatører, slik at du trygt kan kontakte oss for hjelp. Stadig flere nordmenn får øynene opp for gratis, miljøvennlig energi. Tallene viser nemlig at man kan bytte ut mellom 20-25% av strømmen man kjøper med den man produserer selv. Dette kan bety store besparelser for norskehusholdninger.

Raskere i pluss med ny teknologi

Tidligere har man vært nødt til å se langt inn i horisonten før en investering i solcellepaneler har lønnet seg. Takket være mer effektiv installasjon av rimeligere og bedre paneler blir nedbetalingstiden stadig kortere. Med den varslede økningen i nettleien og dyrere strømpriser vil den egenproduserte strømmen din bli enda mer verdt. Såkalte plusskunder kan som kjent selge overskuddsstrøm til kraftleverandøren.

Nordiske forhold er bedre enn antatt

Sintef har testet solcellenes effekt under nordiske forhold, og det viser seg at kulden vår har en positiv innvirkning. Reflekterende snø er også med på å øke effekten. Husk å fjerne snø og uklar is, men aldri bruk skrape. Lunkent vann er best, og du trenger ikke å fjerne den klare isen som blir liggende igjen.

Man skulle tro at vår geografiske plassering ville ha stått i veien for solinnstråling, men slik er det ikke. Solforholdene på sør- og østlandet er naturligvis spesielt godt egnet, og sammenlignes med Tyskland.

sol og snø

Takket være snøen finner mer av sollyset veien til solcellepanelet.

Motta støtte for å være klimavennlig

Elfags elektrikere opplever økende pågang fra kunder som ønsker å installere solcellepanel. I tillegg til at det er miljøvennlig og økonomisk fornuftig, kan man også søke om støtte fra Enova. De gir nemlig opptil 28 750 kroner til husstander som produserer sin egen strøm. Denne støtten kan dessuten kombineres med andre støtteordninger, som varmestyringssystem og gjenvinning av gråvann.